Meten is weten – fitnesstest

Meten is weten – fitnesstest
02 nov

Ik ben nu wel bezig met mijn #fromchubbytofit queeste, maar hoe ga ik het meten? Ook zo met mijn klanten. Bepaalde zaken liggen voor de hand. Gewicht, vetpercentage en centimters kunnen makkelijk gemeten en vergeleken worden. Maar vermageren of meer spieren kweken wil niet meteen zeggen dat je ook fit(ter) bent en dat is voor veel mensen ook een doel, naast enkel vermageren. Dus daarvoor moeten we andere parameters gebruiken.

Fitness test

Het toeval wil dat er recent twee podcasts verschenen van Get-Fit Guy waarin verschillende fitness testen besproken werden (deel 1 & deel 2). In de pocast (en de bijhorende shownotes) worden een 10 á 12 verschillende testen besproken, waaronder de befaamde Navy SEALs fitness test. Maar de test die in mijn ogen de meest complete test is, is opgesteld door de Get Fit Guy zelf en is gebasseerd op een test van Marc Sisson.

Oefening
Beginner
Gevorderde
Expert
Pushups
10
20
30
Squat Jumps
20
30
40
Walking Lunges
20
30
40
Mountain Climbers
10
20
30
Bench Dips
20
40
60
Sprint + Bear crawl
2 x 20 m
2 x 30 m
2 x 40 m
Pull-ups
3
7
12
Chair Squats
20
40
60
Burpees
15
30
45
Full Sprint
20 m
30 m
40 m

De test vereist een minimum aan materiaal (een bank/stoel en iets waar je pull-ups aan kan doen) en kan door iedereen eenvoudig uitgevoerd worden. Je kiest je niveau, start de chronometer en begint. Zodra je alle oefeningen uitgevoerd hebt, stop je de tijd en noteer je je resultaat.

De uitvoering

Vandaag deed ik, samen met een klant, de test voor het eerst. De klant deed de herhalingen van het beginnersniveau en ikzelf ging voor het gevorderde niveau. Om te beginnen had ik gedacht dat de test veel langer zou duren. Maar mijn klant raasde door de reeks oefeningen en verbaasde mij! Totaal uitgeput finishte hij zijn laatse 20 meter sprint en toen was mijn beurt.

Omdat ik uiteraard niet wilde onderdoen gaf ik mij volledig – wat uiteraard ook de bedoeling is – en dat voelde ik al meteen na de squat jumps. Tijdens de walking lunges begon de verzuring op te treden in mijn benen en die ging eigenlijk niet meer weg. Bij de bench dips begon de verzuring ook in de armen waardoor elke oefening die daarna volgde pijnlijk was, met als hoogtepunt de Burpees. Ik deed al wel eens vaker 30 burpees doen (dat is de penalty tijdens een Spartan Race bij het falen op een obstakel) maar nog nooit duurde het zo lang om 30 burpees te voltooien. Ik was volledig leeg.

De resultaten

Uiteindelijk sprinte ik mezelf naar een tijd van 8’05”. En om eerlijk te zijn heb ik geen idee hoe snel of traag dat is. Maar op zich maakt dat ook niets uit. De bedoeling is dat ik met mezelf wedijver en dat ik de test in de toekomst sneller kan afleggen. Vanaf nu ga ik mezelf (en mijn klant) elke maand testen en kijken of we vooruitgang gemaakt hebben.

Wil je zelf ook je fitheid testen? Laat me zeker je tijd weten via de comments? Volg me zeker ook in mijn from chubby to fit verhaal op Facebook, twitter en Instagram!

 

Comments

comments

%d bloggers like this: