Practise what you preach

Practise what you preach
29 okt

Hamburgers & Pizza

2017 ging het jaar van Spartan Wim worden. Ik had een doel in gedachten en daar zou ik naartoe werken. Ik begon het jaar goed en ik was tevreden met mijn lichaam en conditie. Helaas werd het jaar veel drukker dan ik verwacht had en ik spendeerde een beetje te weinig tijd aan mijn eigen trainingen. Het resultaat daarvan werd vrij duidelijk zichtbaar zoals je kan zien op bovenstaande foto.

Vooral de maand september was vrij hectisch voor mij. 5 weekends op rij deed ik een of meerdere Spartan Races. Engeland, Tirol, Andorra, Tsjechië en weer Engeland. Veel meer dan reizen, lopen, reizen en werken deed ik niet. De dagen dat ik thuis was deed ik amper iets omdat ik moest recupereren van de weekends. Zelfs mijn dagelijkse wandeling op het werk schoot er bij in. Trainen deed ik al helemaal niet meer. Maar wat erger was, was mijn eetpatroon. Van mijn paleo principes bleef niets meer over. Integendeel, ik denk dat ik in die 5 weken niets gegeten heb dat ook nog maar in de buurt van paleo kwam. Doordat ik elk weekend zo een zware inspanning deed had ik constant honger en at ik alles wat er in mijn buurt kwam.

Dessert op restaurant in Tsjechië

Tijdens de week viel het nog wel mee, al werd er wel af en toe gesnoept (iets wat ik drie jaar niet meer gedaan had) maar tijdens het weekend was het echt erg. Mijn dieet bestond voornamelijk uit fast food. Om maar 1 voorbeeld te geven, het weekend dat ik de Spartan Beast in Tsjechië liep at ik op 3 dagen 2 maal Burger King en 2 maal pizza. Ook al loop je dan nog 27 km met 30+ obstakels, dat krijg je niet verbrand. Het resultaat was dat ik ongeveer 7 kg zwaarder was dan in de zomer en een vetpercentage van 20% had.

Slecht in mijn vel

Het moet dan ook niet verwonderen dat ik me slecht voelde. Zowel fysiek als over hoe mijn lichaam veranderd was. En dit had ook een weerslag op mijn prestaties. Tijdens de Spartan Beast in Windsor raakte ik zelfs voor het eerst dit seizoen geblesseerd. Buiten de zware inspanningen ben ik er zeker van dat mijn voeding hier een grote rol in speelde. Ik had mijn lichaam niet verzorgd zoals ik voordien deed en nu moest ik de prijs betalen. In die maten zelfs dat ik het Trifecta weekend in Le Castellet moest afzeggen. Fysiek en metaal zat ik vrij diep wat ook een invloed had op mijn slaap!

Het slechte eetpatroon was ook een vicieuze cirkel. Doordat ik me slecht in mijn vel voelde had ik ook niet de wilskracht om er iets aan te veranderen en bleef ik een tijd lang slecht eten. Ook in oktober tijdens mijn ouderschapsverlof.

Practise what you preach

Maar opeens kwam er een klik … Ik ben Personal Coach en ik probeer mensen bij te staan bij het bereiken van een gezondere levensstijl dus ik zou verdomme het goede voorbeeld moeten geven. Tijd om in actie te schieten dus en mijn levensstijl weer aan te passen. Wat ga ik dan veranderen. Om te beginnen ga ik weer bewegen. Veel bewegen. Om te beginnen heb ik eind december nog het Spartan Ultra World Championship in IJsland dus ik ga mijn looptrainingen terug serieus moeten nemen. In maart volgt de Grand Raid de Nisramont waardoor ik ook ga moeten beginnen met mountainbiken.

Buiten cardio ga ik me ook vooral focussen op krachttraining. Krachttraining blijft de manier bij uitstek om vet te verliezen en dat wil ik dan ook aantonen. Het gaat misschien contracproductief zijn voor mijn loop- en fietsprestaties maar mijn doel is een mooi, symmetrisch en atletisch lichaam. Mijn eerste doel is een vetpercentage van ongeveer 12% tegen het einde van het jaar. Naar volgend jaar toe wil ik single digit bodyfat.

From Chubby to Fit

Een van de manieren om een doel tot een goed einde te brengen is je doel publiek maken. Ik ga mijn ‘transformatie’ dan ook documenteren hier op mijn blog en ook op instagram in de vorm van foto’s, beschrijvingen van mijn trainingen, zowel endurance als kracht.

Comments

comments

%d bloggers like this: